Vitir ne demek

Vitir manası ne demek?

Sözlükte vitr/vetr bir, üç, beş gibi tek sayı anlamına gelir. Hz. Peygamber'in, “Allah tektir, teki sever” sözünde de (Müslim, “Zikir”, 5) vitr bu anlamdadır. Vitr arefe gününü ifade etmek üzere de kullanılır.

Vitir namazı kılmak farz mıdır?

Vacib olan bu namaz yatsı namazı kılındıktan sonra sabah namazının vakti girinceye kadar herhangi bir zamanda kılınabilir. Zira Hz. … Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir.

Vitir namazı nasıl ortaya çıkmıştır?

Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem Miraç'ta, Sidre-i Mühteha'ya çıktı, bir rekât namaz kıldı. … Cenab-ı Hak kendisine bir rekât daha kılmasını emretti. Böylece namaz, akşam namazı gibi vitir (tek) oldu. İşte Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi ve Sellem üçüncü rekâtı kılacağı sırada İlâhî rahmet ve nur tecelli etti.

Vitir namazı ne için kılınır?

Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur. İkinci rekâtın sonunda oturularak sadece tahiyyât duası okunur.

Vitir namazı kılmak farz mı vacip mi sünnet mi?

Hanefilere göre 3 rekat olarak kılınan vitr namazı, vacip olarak kabul edilirken, diğer mezheplerde sünnet olarak kabul edilir. … Vitir namazı, 5 vakit namaz içerisinde, Hanefi mezhebine göre yatsı namazının ardından sabah namazına kadar kılınabilen namaz olarak bilinmektedir.

Vitir namazından sonra namaz kılınabilir mi?

SORU: Ramazanda vitirden sonra teravih namazı kılınır mı? CEVAP: Teravih namazı, yatsı namazının sünneti olduğundan vitir vacip namazını teravihten önce veya sonra kılmak caiz olmakla birlikte önce Teravih namazını sonra da vitir vacip namazını kılmak, daha faziletlidir.

Yatsı namazında vitir kılmak farz mı?

Vitir namazı Ebû Hanîfe'den gelen ve Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre vâcip, Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed'in de aralarında bulunduğu fakihlerin çoğunluğuna göre ise müekked sünnettir.

Related Post