Tdk bitişik yazılan kelimeler

Birleşik kelimeler nasıl Hecelenir TDK?

Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. … İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.

Hangi kelimeler ayrı hangi kelimeler birleşik yazılır?

BİRLEŞİK VE AYRI YAZIMLAR

  1. 1. iki kelime de anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanılırsa sözcük bitişik yazılır. …
  2. 2. Pekiştirilmiş sözcükler bitişik yazılır. …
  3. ikinci sözcükte şu kelimeler varsa sözcükler bitişik yazılır: …
  4. ilk sözcükte “BAş, DAL, ANA” sözcükleri varsa.

Hangi kelimeler birleşik yazılır?

Bir veya iki ögesi emir kipiyle kurulan kalıplaşmış birleşik kelimeler bitişik yazılır: albeni, ateşkes, çalçene, çalyaka, dönbaba, gelberi, incitmebeni, sallabaş, sallasırt, unutmabeni; batçık, çekyat, geçgeç, kaçgöç, kapkaç, örtbas, seçal, tutkal, veryansın, yapboz, yazboz vb.

Başkalfa nasıl yazılır?

Yeni harflerle yazılan yazılarda ise, mantıkî olmak, ve mesalâ baş- vekil örneğine bakarak başkâtip, başmühendis, başkalfa, başmüfettiş, başmuhasip vs. kelimeleri de bitişik yazmak icap eder.

TDK ilkokul nasıl Hecelenir?

İlkokul kelimesi üç hecelidir. İl – ko – kul şeklinde hecelenmesi yanlıştır.

Hanımeli nasıl Hecelenir TDK?

Hanımeli Kelimesinin Doğru Hecelenmesi Aynı harf sayısı ile 4 heceden oluşan Hanımeli kelime grubu, ikinci seferde yapıldığı gibi doğru şekilde hecelenir.

Ayrı yazılan kelimeler nelerdir?

Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.

Related Post