Kronik bronşit nedir

Kronik Bronşit, sigara, kirli hava, toz ve gaz maruziyeti gibi etkenlerle oluşan geri dönüşümsüz hava yolu inlamasyonudur. KOAH dediğimiz kronik obstrüktif akciğer hastalıkları grubunun bir bileşenidir. Normal kişi öksürüp balgam çıkarmaz. Eğer bu tip yakınmalar varsa kronik bronşitten tanıda şüphe edilmelidir.

Kronik bronşitin belirtileri nelerdir?

Akut ve kronik bronşit içinde, belirtiler şunları içerebilir:

  • Öksürük.
  • Beyaza yakın, sarımsı ve grimsi ya da yeşilimsi renkte aşırı miktarda balgam(mukus) üretimi.
  • Halsizlik.
  • Nefes daralması
  • Ateş ve titreme.
  • Göğüs ağrısı
  • Hırıltılı nefes alma.

Kronik bronşit tedavi ile geçer mi?

Kronik bronşit tedavisi yoktur, ancak bazı yaşam tarzı değişiklikleri semptomlarınızı hafifletebilir. Kronik bronşit tedavisinin amacı, daha iyi nefes almanıza ve semptomlarınızı kontrol etmenize yardımcı olmaktır.

Kronik bronşit ilerlerse ne olur?

Kronik bronşit ilerlerse ne olur? Kronik bronşitin en büyük nedeni olan sigara gibi etkene maruziyet devam ederse ve zamanında uygun tedavi başlanmaz ise sık akciğer enfeksiyonu (zatürre) KOAH ve hatta solunum yetmezliği gelişebilir.

Kronik bronşit ne kadar sürer?

KRONİK BRONŞİTİN BELİRTİLERİ Bu öksürük minimum 3 ay sürer bazen daha fazla da sürebilir. Öksürüğün artış göstermesi kış aylarında, nemli havada ve sabahları daha fazladır.

Bronşlarım dolu ne yapmalıyım?

Balı limon ve zencefille karıştırarak tüketmeniz daha etkili sonuçlar verir. Aynı zamanda soğan suyu ile balı karıştırmak da bronşları açar. Soğan balgam söktürücü etkiye sahiptir. Soğan yemek veya 1-2 çay kaşığı soğan suyu içmek bronşların açılmasını sağlar.

Bronşit ne zaman tehlikelidir?

NE ZAMAN TEHLİKELİ? Bronşit erken dönemde tedavi edilmediği takdirde bir süre sonra zatürreeye çevirebiliyor. Ayrıca her iki hastalık da öksürük, balgam, hırıltılı solunum ve yüksek ateşle seyredebildiğinden bu belirtilerin varlığında vakit geçirmeden doktora başvurmak gerekiyor.

Kronik bronşit nasıl tedavi edilir?

Kronik bronşit nasıl tedavi edilir? Doktorunuz, hava yolunu açmaya yardımcı olan ve bronkodilatör olarak isimlendirilen ilaçlar önerebilir. Özellikle astımlı olan ağır vakalarda steroidler de kullanılabilir. Akciğerlerde enfeksiyon varsa bazı antibiyotiklere de tevdide yer verilebilir.

Related Post